Održan sastanak privrednika i medija u okviru projekta ''Be Transparent to Business''

5 October 2018,

Danas je na području općine Usora upriličen događaj pod nazivom ”Breakfast with media” u okviru projekta ”Be Transparent to Business” koji za cilj ima poboljšati sinergiju privrednog sektora i predstavnika medija.

Organizator ovog događaja je Udruženje poslodavaca Zenica u partnerstvu sa Savezom udruženja/udruga poslodavaca ZDK a, dok je sam projekat sufinansiran od strane Američke ambasade u Bosni i Hercegovini.

Projekat se  realizuje sa ciljem poticanja aktivnijeg sudjelovanja poduzetnika u BiH na proces donošenja odluka i cjelokupnog tržišnog pozicioniranja provođenjem niza informativnih događaja o relevantnim pravnim okvirima, parafiskalnim opterećenjima na svim nivoima vlasti, transparetnom raspodjelom javnih prihoda, mehanizmima sudjelovanja javnosti, bolja komunikacija poduzetnika sa  Inspekcijom, unapređenju saradnje s medijima , te unapređenju zajedničkog udruživanja i pristupa poduzetnika pri rješavanju relevantnih pitanja prema vlastima.

Mladen Perić, predsjednik Saveza udruženja/udruga poslodavaca ZDK”Ovaj događaj ima za cilj da se na terenu utvrde problemi koji najviše muče privrednike sa ovih prostora a poseban akcenat je stavljen na parafiskalne namete, na opterećenje koje ima privreda, ali i da se razgovara o odlasku ljudi sa ovih prostora. ”

Pored navedenih problema, poslodavci iz Udruge privrednika sa području Usora navode da jedan od problema sa kojima su se suočili je bilo i pitanje prostornog plana.

Projektom „Be Transparent to Business” planirano je da se održi pet radionica sa poduzetnicima i pet sastanaka sa medijima “Breakfast with Media” u pet gradova/općina ZDK: Zenica, Zavidovići, Maglaj, Usora i Breza.

 

Comments are closed.