POZIVNICA NA PREZENTACIJU PROJEKTA "AGILEd" Odgovornijom raspodjelom javnih prihoda ka smanjenju ekonomske nejednakosti

31 October 2019,

 

Poštovani predstavnici medija,

Pozivamo Vas da prisustvujete press konferenciji – predstavljanju projekta

„AGILEd” – Odgovornijom raspodjelom javnih prihoda ka smanjenju ekonomske nejednakosti

koja će se održati u Gradskoj biblioteci Zenica, Američki kutak,

u srijedu 28.08.2019.godine sa početkom u 10:00 sati.

          

Projekat „AGILEd” Udruženje poslodavaca Zenica realizuje u partnerstvu sa Savezom udruženja/udruga poslodavaca ZDK a koji je sufinansiran od strane Američke ambasade u Bosni i Hercegovini.

Projekat “AGILEd” ima za cilj zagovaranje izmjene Zakona o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji BiH uvođenjem modela raspodjele prema rashodovnoj osnovi (opterećenju) kantona.

Centralni fenomen, na kojem je izgrađen ovaj projekt, utjelovljen je u očigledno slaboj postavi fiskalnog federalizma u Federaciji BiH koja sve više dovodi do velikih nejednakosti u raspoloživom javnom dohotku namijenjenih za financiranje osnovnih funkcija vlada na kantonalnoj i lokalnoj razini kao i pružanje usluga građanima. Očito se također ne odražava potreba za održivim regionalnim razvojem, uzrokujući razlike u razvoju privatnog sektora, razvoju tržišta rada (prelazak kvalificirane radne snage iz siromašnih u bogata područja koja ostavljaju siromašne s oslabljenim ljudskim kapitalom), ali i socijalnu sigurnost i ostale usluge koje utječu na kvalitetu života (kao što su: kvalitetna zdravstvena zaštita, lijekovi i medicinski tretmani, podrška porodiljskom odsustvu, kućna podrška mladima itd.).   

Projektom „AGILEd” planirano je da se održe tri konferencije u tri grada: Zenica, Tuzla i Mostar.

Pozivnicu ,ozete preuzeti klikom na slijedeci link:

Press AGILEd 28082019

Comments are closed.