Savez udruženja/udruga poslodavaca ZDK dobio REPREZENTATIVNOST za ZDK

14 July 2017,

Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i izbjeglice ZDK, dana 11.07.2017.godine donijelo Rješenje o utvrđivanju reprezentativnosti za Savez udruženja/udruga poslodavaca ZDK.

Ovim Rješenjem se utvrđuje da je Savez udruženja/udruga poslodavaca ZDK reprezentativno udruženje za poslodavce u okviru područja djelatnosti članica Saveza na području zeničko-dobojskog kantona

Savez udruženja/udruga poslodavaca ZDK (SUUP ZDK)  je formiran 29.10.2014.godine od strane 5 općinskih udruženja poslodavaca sa područja ZDK (Doboj-Jug, Olovo, Zavidovići, Zenica, Žepče).

SAVEZ trenutno okuplja 10 udruženja/udruga poslodavaca sa područja ZDK koja su pristupila SAVEZU (9 općinskih i 1 gradsko udruženje) i to:

1.Udruženje poslodavaca BREZA

 1. Udruženje privrednika DOBOJ JUG
 2. Udruženje poslodavaca općine KAKANJ
 3. Udruženje samostalnih privrednika-poduzetnika OLOVO
 4. Udruga poslodavaca USORA
 5. Udruženje/Udruga poslodavaca VAREŠ
 6. Udruženje poslodavaca MAGLAJ
 7. Udruženje samostalnih privrednika ZAVIDOVIĆI
 8. Udruženje poslodavaca ZENICA
 9. Udruga poduzetnika i poslodavaca ŽEPČE

 

Okupljanje poslodavaca omogućava da zajedno sagledaju i analiziraju društveni ambijent u kojem djeluju, a potom formulišu jedinstvene zaključke, prijedloge i preporuke koji će biti podnijeti resornim ministarstvima, kako bi zakonodavstvo postalo odraz stvarnih potreba i mogućnosti domaće privrede. Savez želi okruženje koje će snažno i beskompromisno podržati razvoj privrede kao svoj prvi prioritet. Kako bi stvorili što bolje poslovno okruženje u ZDK naši prevashodni ciljevi su:

 • uključićemo poslodavce u sve segmente donošenja odluka koje se tiču daljeg razvoja društva, zapošljavanja, uvođenja novih tehnologija, stručnog usavršavanja, obrazovanja i prekvalifikacije radne snage, ekologije i zaštite životne sredine, bezbjednosti i zdravlja na radu, kao i svih drugih aspekata uspješnog i profitabilnog poslovanja.
 • u saradnji sa ekspertima i naučnim ustanovama svih profila, predlagaćemo najefikasnija rješenja.
 • zalagaćemo se za uvođenje dodatnih poreskih i fiskalnih olakšica za poslodavce, posebno u onim granama u kojima postoje deficitarna zanimanja, ali i jasna prerspektiva za ubrzani razvoj i napredak.
 • nastojaćemo da poslodavce aktivnije uključimo u rad organa ZDK i lokalnih samouprava  kroz djelovanje u socijalno-ekonomskim savjetima.

Samo saradnja i dogovor vlasti, poslodavaca i sindikata mogu dati novi vjetar u leđa privredi, povećati zapošljavanje, stati u kraj sivoj ekonomiji, privući domaće i strane investitore u Zeničko-dobojski kanton.

Savez udruženja/udruga poslodavaca zeničko-dobojskog kantona

Comments are closed.