Udruženje poslodavaca Zenica implementiralo Projekat Edukacija poslodavaca - „IZMJENAMA ZAKONA O PRIPADNOSTI JAVNIH PRIHODA U FBIH DO RAVNOMJERNIJEG REGIONALNOG RAZVOJA“

19 August 2016,

Udruženje poslodavaca Zenica implementiralo Projekat Edukacija poslodavaca – „IZMJENAMA ZAKONA O PRIPADNOSTI JAVNIH PRIHODA U FBIH DO RAVNOMJERNIJEG REGIONALNOG RAZVOJA“

 

Udruženje poslodavaca Zenica je uz finansijsku podršku Federalnog ministarstva za razvoj, poduzetništvo i obrt implementiralo Projekat: Edukacija poslodavaca – „IZMJENAMA ZAKONA O PRIPADNOSTI JAVNIH PRIHODA U FBIH DO RAVNOMJERNIJEG REGIONALNOG RAZVOJA“.

Pored upoznavanja privrednika sa područja ZDK sa opravdanošću zahtjeva za izmjenu Zakona o pripadnosti javnih prihoda u FBIH, Udruženje poslodavaca Zenica je organizovalo širu kampanju kako bi se javnost iz svih 8 „oštećenih“ kantona u FBIH upoznala sa problematikom vezanom za Zakon o pripadnosti javnih prihoda u FBIH.

IMG_3909

Naredne aktivnosti vezane za Projekat će biti usmjerene u pravcu izmjene Zakonske regulative u ovoj oblasti.

Obratili smo se vlastima ZDK 18.05.2016. sa pismenim Zahtjevom da Univerziteti u Zenici i Tuzli izrade neovisnu analizu Zakona o pripadnosti javnih prihoda u FBIH u skladu sa pozitivnim iskustvima zemalja Evropske unije. Vlada ZDK je svjesna koliko je trenutno rješenje u ovoj oblasti nepovoljno za stanovnike ZDK (i još 7 „oštećenih“ kantona). Udruženje poslodavaca Zenica će u narednom periodu u saradnji sa Vladom ZDK aktivno raditi na izmjeni ovog izrazito nepovoljnog Zakona za stanovnike i privrednike ZDK.

S tim u vezi, nastavit ćemo insistirati na izradi neovisne analize Zakona o pripadnosti javnih prihoda u FBIH u skladu sa pozitivnim iskustvima zemalja Evropske unije. Također, nastavit ćemo rad na okupljanju još šire podrške udruženja poslodavaca i nevladinih organizacija iz svih 8 „oštećenih“ kantona u FBIH u vezi sa izmjenom Zakona o pripadnosti javnih prihoda u FBIH radi ravnomjernijeg regionalnog razvoja u FBIH.

 

 

Comments are closed.