Udruženje poslodavaca Zenica predstavilo Projekat „Energetske efikasnosti u zgradarstvu” na Privrednom savjetu Grada Zenica

19 August 2016,

Udruženje poslodavaca Zenica predstavilo Projekat „Energetske efikasnosti u zgradarstvu”

na Privrednom savjetu Grada Zenica

 

Dana 12.08.2016.godine sa početkom u 14.00sati održan je sastanak Privrednog savjeta Grada Zenica u sjedištu gradske uprave. U okviru ovog sastanka održana je radionica radne grupe za privredu radi revizije Strategije razvoja Grada Zenica.

Ovom prilikom, Udruženje poslodavaca Zenica je održalo prezentaciju projekta „Energetska efikasnost u zgradarstvu – šansa za novo upošljavanje u Zenici“.

Projekat „Energetska efikasnost u zgradarstvu – šansa za novo upošljavanje u Zenici“ predstavlja razvojnu priliku za privredu Grada Zenice, Zeničko – dobojskog kantona, ali i cijele države. Pored prilike za razvoj privrede, predstavljeni su i benefiti koje bi imala država na svim nivoima vlasti kroz značajno povećanje punjenja budžeta. I na kraju, najvažniji segment uspješne implementacije projekta„Energetska efikasnost u zgradarstvu – šansa za novo upošljavanje u Zenici“ bilo bi upošljavanje preko 2500 radnika na period od 5 godina.

Pozitivni efekti implementacije projekta podrazumijevaju ogromne uštede energije, kao i smanjenje zagađenja u Gradu Zenica, što su dva pitanja od naročitog značaja za naš Grad.

Jednoglasna ocjena svih prisutnih na sastanku Privrednog savjeta Grada Zenica je da je ovaj projekat strateški za Grad Zenicu i kao takav mora da zauzme važno mjesto u revidiranoj Strategiji razvoja Grada Zenica. Pored svih nabrojanih pozitivnih efekata za Grad i njegove stanovnike, posebno su naglašeni benefiti koje bi građevinski sektor privrede u našem Gradu imao ukoliko Zenica bude prvi Grad u Bosni i Hercegovini koji pristupi implementaciji ovakvog Projekta.

 

PSGZ 12082016

Comments are closed.